Gençleştiren Süper Gıda

Zencefil geçmişten günümüze tüm sağlıklı yaşam formüllerinde kullanılan, yaşlanmayı geciktirici ve hücre yenileyici özellikleri ile her dönemde popülerliğini koruyan bir baharattır. Peki bu kadar önemli bir baharat olan zencefilin sağlığa faydaları nelerdir? Birlikte öğrenmeye ne dersin?

Gençleştiren Süper Gıda

Zencefil,  Allah'ın insan  için yarattığı milyonlarca şifalı bitkiden sadece biridir. Bu bitki aracılığıyla bizlere şifa veren Allah bu bitkiyi birçok faydalı özellikle yaratmıştır. Bu şifalı bitki koruyucu, gençleştirici ve enerji verici özelliğiyle insan sağlığına çok faydalıdır. 

Zencefil Asyalılar tarafından keşfedilen sarı kırmızı çiçekleri olan çok yıllık otsu bir bitkidir. Uçucu yağlar, reçine, reçine asidi ve gingerol adlı bir maddeden oluşan bu besin mevsiminde toplanıp kurutularak, öğütülür ve baharat olarak yemeklerde kullanılır. 

Zencefilin içeriğinde bulunan sağlık açısından oldukça faydalı olan bileşikler hem gençliğin hem de sağlıklı yaşamın  formülü. Zencefil bu özellikleriyle her dönemde kullanılan bir süper gıda olmuştur. 

İşte Zencefilin Sağlık Açısından Faydaları ve Gencleştiren Özellikleri:

Zencefil öncelikle mide ve sindirim  problemlerine karşı çok faydalıdır. Mide ve bağırsaktaki zararlı bakterilerin üremesini durdururak vücudu mikroplardan arındıran doğal bir antibiyotiktir. Bu özelliğiyle sindirim  problemlerinde sıklıkla kullanılır.

Mide ağrısı, mide bulantısı, hazımsızlık ve gaz sancısı çekenler günde bir fincan zencefil çayı tüketerek bu rahatsızlıklarından kurtulabilirler. 

Özellikle mevsim geçişi sürecinde olduğumuz şu dönemlerde tüketilen zencefil bağışıklık sistemini güçlendirerek  hastalıklara karşı koruma sağlar ve vücud direncini arttırır. Gribal enfeksiyonlara, solunum yolu hastalıklarına faydalı olan zencefil. Aynı zamanda akciğer ve karaciğeri de temizleyerek, balgam söktürücü etkisiyle  sağlıklı yaşamı destekler. 

Kararında ve ölçülü zencefil tüketimi, kan şekerini düzenleyici ve insülini dengeleyici özelliğiyle diyabet riskini azaltır. 

Zencefil, regl dönemindeki ve regl öncesi süreçteki ağrıları önler.  Hormon dengelerinin değişmesinden kaynaklanan stres bozukluğuna ve regl depresyonuna iyi gelir. 

Zencefil vücuda giren mikroplarla ve virüslerle savaşarak hastalıkların iyileşmesini kolaylaştırır. Vücuttaki ilhtihabı ve enfeksiyonu temizleyen güçlü bir antibiyotiktir. 

Zencefil içeriğinde bulunan gingerol ile serotonin hormonunun aktive edilmesini sağlar. Serotonin hormonu kişinin kendisini daha mutlu hissetmesine yardımcı olur. Bu özelliğiyle zencefil mutsuz ve depresif ruh haline iyi gelir. Depresyonda olanlar ve kendini mutsuz hissedenler mutlaka günlük doz miktarını aşmadan zencefil tüketmelidir. 

Zencefil kan dolaşımını düzenler. Bu sayede kalp hastalıkları riskini en aza indirir. Kanın pıhtılaşmasını önleyerek felç riskini de en aza indirir. 

Zencefil sindirim sistemini düzenleyerek,  bağırsakların dengeli ve düzenli çalışmasını sağlar.  Bu sayede kabızlık ve ishal gibi problemleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. 

Kuvvetli bir antioksidan olan zencefil vücudun serbest radikallere karşı koymasını sağlar ve bu sayede kansere yakalanma riskini en aza indirirken kanserli hücrelerin büyümesini de engeller. 

Zencefil içeriğindeki B3, B6 ve C vitaminleri, potasyum, fosfor, çinko, demir ve gibi faydalı bileşenlerle, metabolizma hızını arttırarak, yağ yakımını en yüksek seviyeye çıkarır. Sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur. 

Fakat her bitki çeşidinde olduğun gibi  zencefil de kararında tüketildiğinde şifa, fazla tüketildiğinde zehir olabilir. Bu nedenle her konuda olduğu gibi bu konuda da dengede olmak ve kararında tüketmek en doğrusudur. 

Günde bir kez bir fincan sıcak suya 2 gram zencefil ekleyerek zencefilin şifasından faydalanabilirsiniz. Fazla tüketildiginde karın ağrısı, mide yanması, boğaz tahrişi ve tansiyon düşmesi gibi yan etkilerle karşılaşabilirsiniz. 

Herkesin bünyesi zencefil tüketmeye uygun olmayabilir. Bu nedenle  herhangi bir sağlık problemine veya besin alerjisine sahipseniz, kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.

Kalp ve tansiyon hastaları, bağırsak hastalığı olanlar zencefil kullanmamalıdır. Zencefilin kan sulandırıcı etkisi olduğu için kan sulandırıcı bir ilaç kullananlar  zencefil tüketmekten kaçınmalıdır. 


Tepkiniz nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

1994 yılında Burdur' da doğdum. 2012 yılında Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde Almanca öğretmenliği eğitimi almaya başladım. Çocukluğumdan beri okumayı ve fikirlerimi yazarak ifade etmeyi seviyorum. ve kelimelerin dünyayı değiştirme gücüne inanıyorum. Yazılarımla başkalarına ilham vermek ve zamanın testinden geçecek bir miras bırakmak istiyorum