Yavaşlama Rehberi: Kendine Alan Açmanın 5 Zarif Yolu

İyi yaşamanın en önemli sırlarından biri de hız ve tüketim odaklı yaşamdan vazgeçip, yavaş ve sakin bir yaşama geçmekte gizlidir. Doğada hiçbir varlık aceleci değildir. Bu yüzden doğada yaşam sakin ve huzur vericidir. İnsanı besleyen ve geliştiren de sakin bir yaşamın getirdiği huzurdur. Sakin ve akışında bir yaşam kişiye zihinsel netlik ve ruhsal bir güç kazandırır. Kendini keşfetmek ve geliştirmek isteyen herkesin dönem dönem kendisiyle başbaşa kalması gerekir. Sen de yavaşlamak ve kendine alan açmak için bu küçük ama etkili önerileri hayatında uygulayabilirsin:

Yavaşlama Rehberi: Kendine Alan Açmanın 5 Zarif Yolu

1. Sabahın En  Sessiz Saatlerini Değerlendir:

Sabah saatleri evrenin uyandığı, havanın ve  enerji alanlarının en temiz olduğu saatlerdir. Bu saatlerde uyanırsan sabahın o  temiz ve huzur verici  enerjisiyle güne dinç  bir başlangıç yapabilirsin. 

Bu saatlerde namaz kılarak ilahi enerjiyle güçlü bir bağ kurduğunda güne pozitif enerjiyle başlangıç yapacaksın. Ruhsal ve  sezgisel açılımlar yaşayacak ve gün boyu korunduğunu ve işlerinin kolaylaştığını farkedeceksin. Namaz kılmak sadece dini bir ritüel değil, görünmeyen ilahi bir enerji alanından destek almak ve evrenin pozitif enerjisine uyumlanmak demektir.

Araştırırsanız, düzenli kılınan, her vakit  namazının insan vücudunda  belirli çakralar üzerinde etkili olduğunu ve ilgili kanalların manevi olarak açıldığını öğrenebilirsiniz. Bu çakraların temizlenmesi ve düzenli çalışması demek, depresyon gibi mutsuzluk hallerinden kurtulmanız anlamına gelir. Mutsuz ve anlamsız bir yaşam hissinden kurtulmak sadece namazla mümkündür. 

Namazda okunan sure ve dualar ve namaz sonrasında çekilen zikirlerle birlikte kişi  zihinsel bir arınma yaşar. Bu öğrenme zihinsel kapasitenizi arttırırak öğrenme süreçlerini kolaylaştırır. Evreni yaratan, en üst akılla kurulan bu güçlü bağ gün boyu zihinsel, ruhsal ve fiziksel iyi olma halinizi desteklecektir. 

2. Ritüellerini Yavaşlat

Gün boyunca yaptığın işleri yavaş ve sakince yapmayı dene. Yaptığın işlere tam anlamıyla odaklanmak için aynı anda sadece tek iş yap. Yaptığın işi eğlenceli hale getirmek için arka planda neşeli müzikler yada faydalı podcastler dinleyerek işine daha iyi adapte olabilirsin. Bu şekilde hem müzik zevkin, hem de entellektüel kapasiten genişleyecektir.

Zihninden geçen tüm düşünceleri sustur ve sadece işini yap. Böylece daha verimli bir gün geçirir ve  yaptığın işten en iyi sonucu alabilirsin. Sakin bir zihin ve yavaşlamak anda kalmanın anahtarıdır.

Konsantrasyon gücünü arttırmak için  duyusal özellikleri hissetmeye çalış.  Kahveni içerken bardağın ısısına, kahvenin sıcaklığına odaklan. İçtiğinde sana verdiği lezzeti ve enerjiyi hisset. 

Yemeğini hızlıca değil sakinlikle ve incelikle ye. Kendine estetik olarak şık görünen ve göz zevkine hitap eden tabaklar hazırla. Her lokmayı iyice çiğne. Her lokmadaki emeği ve lezzeti hisset. Her  lokmayı iyice çiğne, fark ederek, minnettarlıkla ye. Bu yemekten aldığın doyumu ve keyfi arttıracaktır. 

Ritüellerini küçültme; onları derinleştir. Keyifli hale getir. İş yaparken keyifli müzikler dinle, dans et burada iş yaptığını değil enerji attığını düşün. Yeteneklerini geliştirmek için çalışırken, bu konuda  ne kadar yetenekli hale gelebileceğini hayal et. Bu yaptığın işlerde devamlılığı getirir ve  hayatından zevk almanı sağlar. 

3. Acelecilik Huyundan Vazgeç 

Aceleciliğin sende bir huy haline geldiğini farket. Hayatta birçoğumuz aceleciyizdir ve gün içinde bunun farkında bile olmayız. Eğer bir işten diğerine geçme konusunda sabırsızsan, aradaki dinlenme ve eğlenme kısımlarına önem vermiyorsan ve hemen bu işi  bitirip diğer işe geçmeliyim zihniyetine sahipsen acelecilik sende bir huy haline gelmiş demektir. Bu hızla yaşamak anlarını kaçırmanı ve iyi sonuçlar ortaya koymanı engeller. Bu nedenle her işi eğlenceli bir ritüel gibi yap ve yaşamını kendi içinde keyifli hale getirmeye çalış

4. Zihnini Boşaltan Mini Kaçamaklar

Yavaşlamanın en güzel taraflarından biri gün içinde yaptığın her görevden sonra  kendine minik ödüller vermek ve küçük molalarla zihnini ve ruhunu dinlendirmektir. Bu aralarda yürüyüş yapmak, kahve içmek, kendine küçük bakımlar yapmak yada sevdiğin bir filmi izlemek sana iyi gelecektir.

Unutma yavaşlamak senin sadece görevleri yerine getiren, robotik bir varlık olmadığını sana hatırlatır. Yavaşladığında ve anlara odaklandığında yaşayan, keyif alan, hisseden, nefes alan bir canlı olduğunu fark edersin. Bu yaşamı sana sevdirir ve sana yeniden  yaşam enerjisi kazandırır. Sosyal ilişkiler, kişisel bakım,  hobiler, spor yapmak, namaz kılmak, hayvanlarla doğayla iç içe yaşamak, açık havada bir kahve içmek, güneş ışığı almak...yani yaşamsal faaliyetlerini sana yeniden kazandıran şeylere odaklanmak hayatını güzelleştirecektir. 

5. Tüketim ve Haz Odaklı Yaşamdan Kurtul

Tüketim ve haz odaklı yaşam, insanı  daha çok haz ve mutluluk aracı elde etmeye yönlendirir. Bu da insanın daha çok calışması ve  doğal olarak hızlı yaşaması demektir.  Temel ihtiyaçları karşılanan ve doğasına uygun yaşayan  her canlının mutlu olması kaçınılmazdır. Bu mutluluğu yeniden kazanmak, tüketim odaklı yaşamın haz verici unsurlarından kurtulmakla mümkündür. Bunun için lüksleri azaltmalı,  sade ve doğal bir  yaşam tarzına dönmeyi hedeflemeliyiz.

Ve şunları unutma; yavaşlamak, pasif bir tembellik hali değil, bir dönüşüm ve güçlenme halidir. 

Yaşamın özünü kaçırmadan, bilgece düşünmek ve karar vermek sadece  yavaşladığında mümkün olur. 

Kendini keşfetmek ve  hayatı öğrenmek için yavaşlamalısın.  Yavaşlamalı, derin düşünmeli ve ilahi olana yönelmelisin. Çünkü  evrenin içinde yükselen sessiz harmoniyi ancak bu şekilde kavrayabilirsin.