Kahveye Dair, Kahveyi Sağlıklı Tüketmek İçin Öneriler

Kahve, bazen  bir dinlenme molası, bir anlık  nefes, dostların kavuşması, yalnızların da  yoldaşıdır. Basitliğinde derinlik, sadeliğinde keyif vardır. Kahve yaşamdır.  Kahve ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Kahveye Dair, Kahveyi Sağlıklı Tüketmek İçin Öneriler
reklam

Kahve, bir dost gibidir yalnızlar için. Sabahın ilk ışıklarında, uyandırır sıcacık dokunuşuyla; Akşamüstü dost sohbetlerinde paylaşılan bir sırrın sessiz tanığı olur bazen. Kokusu, zihni ve bedeni canlandırır; tadıysa, ruhu besler. Hem dinlendirir. Hem enerji verir. Kahvenin de insanlar gibi kişiği vardır. Sade,  sütlü, çikolatalı, köpüklü, kremalı, sert yada hafif. Her  kişiliğe dönüşebilir ve içene göre şekillenir. Bir fincan eşliğinde paylaşılır anılar, umutlar ve  hayaller belki de hayal kırıklıkları, kahvenin dumanında kaybolur tüm hüzünler...

Hayat birçoğumuz için  kahveyle başlar. İçilen bir fincan kahve dost sohbetlerini keyiflendirirken aynı zamanda içerigindeki antioksidanlarla gençleştirir ve enerji verir.  Kahvenin faydalarından en yüksek seviyede faydalanmak için kahveyi tüketme şeklimiz ve tükettiğimiz saatler çok önemlidir. İşte kahve tüketimi ve kahve içmenin  en sağlıklı olduğu saatler:

1. Sabah Saatleri (09:30 - 11:30)

Neden Bu Saatler? Çünkü sabah uyandıktan hemen sonra, vücuttaki stres hormonu olan, kortizol hormonu en  yüksek seviyededir. Bu da kişiyi sinirli ve gergin hissettirebilir. Bu nedenle sabah içilen kahve kişiyi duygusal olarak kontrolsüz ve daha gergin hale getirebilir.  Bu nedenle kortizol seviyeleri doğal olarak düştükten sonra, kahve içmek daha faydalı olur. Genellikle kortizol hormonu seviyeleri 09:30 ile 11:30 arasında düşer. Kahvenizi uyanır uyanmaz içmek yerine bu saatlerde içerek kahvenin olumlu etkilerinden daha iyi yararlanabilirsiniz. 

reklam
reklam

Kahve sabah saatlerinde nasıl tüketilmeli?

Kahve tüketimindeki en önemli nokta Kahveyi aç karnına tüketmemektir. Boş mideye içilen kahve mide asidinin dengesini bozarak gastrit, ülser, reflü, gaz gibi sindirim problemlerine neden olabilir. Bu nedenle kahveyi yemekten biraz sonra, mümkün olan en sade şekliyle ve doğal haliyle  tüketmek gerekir.  Filtre kahve, Türk kahvesi veya sade espresso gibi sade kahve seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Bu şekilde içemiyorsanız yanında küçük bir lokumla yada çok az şeker ekleyerek de tüketebilirsiniz.  Kahvenin faydalarından daha fazla yararlanmak için, kahve içtikten sonra mutlaka bol su içmelisiniz. 

2. Öğleden Sonra (13:30 - 15:30)

Neden Bu Saatler? Öğle yemeğinden ve iş temposundan  sonra bu saatlerde enerji düşüşü yaşanabilir. Bu saatlerde kahve tüketmek , enerjiyi artırıp zihinsel uyanıklığı destekleyebilir. Ancak yine de fazla kafein tüketiminden kaçınmak ve uyku düzenini bozmamak için ölçülü olmak önemlidir. Günlük en fazla 2/3 fincan kahve  tüketimi idealdir. Bu saatlerde krema ve şeker oranı düşük, kafein oranı da  yüksek olmayan hafif ve sütlü kahveler tercih edilebilir.  

3. Akşam Üstü (Saat 16:00 - 17:00)

Neden Bu Saatler? Akşama yaklaşırken kafein alımını yavaş yavaş sınırlamak gerekir. Düşen enerjimizi toparlamak için bir fincan kahve içmek, kafein hassasiyeti olmayan kişilerde  faydalı olabilir. Ancak bu saatte kafein tüketimi, bazı insanlar için uykuyu olumsuz etkileyebileceğinden dolayı tavsiye edilmez. Kişi deneyerek, bünyesine ve hassasiyetine göre bunu kendisi de belirleyebilir. Bu saatlerde kafein oranı düşük kahveler tercih edilebilir. Kafein hassasiyeti olan kişiler uykuya yaklaşırken bitki çaylarına yönelmelidir. 

4. Gece Saatleri

Neden Kaçınılmalı? Kafein enerji verici ve dikkat açıcı etkisiyle kişinin uykuya dalmasını engeller. Bu nedenle  gece kafein alımı önerilmez. Gece içilen kahve  uyku düzenini bozabilir ve uykusuzluk sorunlarına yol açabilir. Kafeinin etkisi, kişiden kişiye  değişiklik gösterse de genellikle yatmadan en az 6 saat önce kahve tüketimini bırakmak en sağlıklısıdır. Gece yatmadan önce kahve yerine, Melisa ve Rezene çayı gibi rahatlatıcı ve uykuya dalmayı kolaylaştıran bitki çaylarını deneyebilirsiniz. 

Sağlıklı Kahve Tüketimi İçin Bazı İpuçları:

Sabahları Aç Karnına Kahve  İçmekten Kaçının: Aç karna içilen kahve  Mide asidini artırarak mide ve sindirim sorunlarına sebeb olabilir, bu yüzden kahveyi hafif bir kahvaltıdan  sonra tüketmek daha faydalıdır. 

Su ile Destekleyin: Kahve tüketirken bol  su içmeyi ihmal etmeyin. Kahve, idrar yoluyla vücuttan su atımını artıracağı için,  su kaybını dengelemek gerekir. 

Sınırlandırın: Kafein hassasiyeti olmayan sağlıklı bireylerde bile günlük maksimum 3-4 fincan kahve ideal olarak kabul edilir. Kahve  Fazla tüketildiginde anksiyete, uykusuzluk ve kalp çarpıntısı gibi sorunlara yol açabilir.

Kahveyi uygun zamanlarda tüketmek içeriğindeki antioksidanlardan daha iyi faydalanmamızı sağlar. Kahve dinamikliği arttırarak kişiye gençlik ve enerji verir. enerjiyi ve konsantrasyonu arttırarak, odaklanmayı ve çalışma performansını arttırır. Her gün bir fincan kahve tüketimi sağlıklıdır.

Ve son yudumu alırken insan. Kahvenin dibi, tıpkı hayatın kendisi gibi, bazen acı bazen de  tatlı bir iz bırakır damakta. Anda kalmanın adıdır bir fincan kahve, dumanı dağılırken yavaş yavaş bir sessizlik çöker odaya.  O son yudumda zaman bir anlığına durmuştur.  Sanki her şey bitmiş gibidir. Aslında yeniden başlamaya hazırdır. Sohbet sona erer, düşünceler dağılır, Yeni bir başlangıca hazırdır herkes.  Kahve bitmiş olabilir, ama hatrı ve bıraktığı iz kırk yıldan uzun süre kaybolmaz. Kahvenin sıcak dostluğu yalnızlara sığınak olurken;  sımsıcak kahve sohbetleri, anılar ve hayaller gibi, damakta ve ruhlarda varlığını sürdürmeye devam eder.